Welvaart geeft aan in welke mate iemand in staat is om met schaarse middelen in zijn behoeften te voorzien.
Maar wat zijn nu precies die schaarse middelen waarmee je je behoeften kunt vervullen?
Een stijging (of daling) van de welvaart wordt heel vaak gelijk gesteld aan de ontwikkeling van ons gezamenlijke inkomen, het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat doen we vooral omdat het zo fijn meetbaar is.
Bij deze welvaart in enge zin kijken we uitsluitend naar de koopkracht van mensen. Dus naar de hoeveelheid goederen die zij kunnen kopen met hun inkomen.
Brede welvaart
Omdat er heel veel factoren zijn die onze welvaart beïnvloeden die niet allemaal te maken hebben met onze koopkracht, wordt sinds 2018 door het CBS gewerkt met het begrip brede welvaart.
Wanneer we het begrip welvaart in bredere zin bekijken, houden we niet alleen rekening met koopkracht en inkomen. We kijken dan naar alle factoren die invloed hebben op onze welvaart. Dat betekent dat er rekening gehouden wordt met inkomen en koopkracht, maar ook met factoren als vrije tijd, milieu, overheidsdiensten, ongelijkheid en veiligheid.
Daarnaast wordt ook gekeken of onze welvaart van nu niet ten kostte gaat van welvaart in de toekomst of van welvaart in andere landen.
Het CBS hanteert daarbij de volgende definitie:
Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven in het hier en nu en de mate waarin deze al dan niet ten koste gaat van die van latere generaties en/of van die van mensen elders in de wereld.