Het starten van een eigen bedrijf wordt steeds populairder. Veel mensen dromen ervan om eigen baas te zijn. In Nederland starten elk jaar meer dan 100.000 mensen met een eigen bedrijf. Maar een eigen bedrijf (of onderneming) hebben is méér dan dromen. Het is hard werken en niet zonder risico. Veel nieuwe bedrijven gaan binnen afzienbare tijd failliet. Gemiddeld gaat zo’n 30% van alle nieuwe bedrijven binnen een jaar failliet en haalt 50% de vijfde verjaardag niet.
Succes is afhankelijk van je persoonlijke kenmerken en vaardigheden, maar je succes is ook afhankelijk van factoren waar je geen invloed op hebt.
In dit hoofdstuk komen een aantal belangrijke kenniselementen en vaardigheden aan bod die nodig zijn voor het succesvol starten van een eigen bedrijf. In de afbeelding met het stappenplan is aangegeven in welke paragraaf.
Eigen kwaliteiten en vaardigheden
Een ondernemer is niet zomaar iemand die producten verkoopt of diensten aanbiedt. Een goede ondernemer heeft bepaalde eigenschappen en beschikt over bepaalde vaardigheden. Zonder die eigenschappen en vaardigheden neemt de kans op succes aanzienlijk af.
Op internet zijn heel veel lijstjes en tests te vinden over ondernemerskwaliteiten.
Een greep uit een paar belangrijke kwaliteiten:
Eigenschappen
Natuurlijk hoef je niet over alle kwaliteiten in overmaat te beschikken en zijn de noodzakelijke kwaliteiten afhankelijk van het type bedrijf en de sector waarin je wil ondernemen. Ook is het mogelijk om je eigen tekortkoming aan te vullen door samen te werken met iemand anders, of iemand in te huren.
Toch is het verstandig om eerst goed naar jezelf te kijken, voordat je start met je eigen bedrijf.
Kamer van Koophandel (KvK)
Als je eenmaal besloten hebt om een onderneming te beginnen, kom je als eerste terecht bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Zodra je bij de KvK geregistreerd staat, is je eigen bedrijf een feit.
Maar de KvK is er niet alleen voor de officiële registratie. Je kunt er ook terecht voor informatie of advies, bijvoorbeeld met workshops. En de KvK organiseert ook netwerkbijeenkomsten waar je andere ondernemers kunt ontmoeten.
Informeren & adviseren
Als ondernemer kun je bij de KvK terecht voor informatie en advies. Niet alleen als beginnend ondernemer, maar ook als bestaande onderneming.
Informatie of advies kan over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over financiering, export/import of overnames.
Het handelsregister is daarbij weer een belangrijke bron van informatie.
Belastingdienst
Bij het inschrijven geeft de KvK de noodzakelijke gegevens direct door aan de belastingdienst. Dat komt natuurlijk omdat de onderneming btw moet afdragen aan de belastingdienst.
Bovendien moeten ondernemers of de onderneming zelf (afhankelijk van bedrijfsvorm) belasting betalen over de behaalde winst.
Alle bedrijven krijgen na inschrijving een btw-id van de belastingdienst. Dat nummer moet op alle facturen staan. Ook moet je het nummer vermelden op je website en in alle correspondentie met je zakelijke relaties.
Veel starters hebben moeite met de ingewikkelde belastingregels. De KvK helpt in dat geval. Bijvoorbeeld met voorlichting. Maar je kunt als ondernemer ook terecht op het ondernemersplein, of bij de belastingdienst zelf.